OVA BILJKA RASTE SVUDA PO SRBIJI, NEMAMO POJMA KOLIKO JE ZDRAVA: Ako je spremite na ovaj način rešiće sve PROBLEME
Bokvica, Foto: Printscreen/Youtube/Plodovi Prirode

pažnja

OVA BILJKA RASTE SVUDA PO SRBIJI, NEMAMO POJMA KOLIKO JE ZDRAVA: Ako je spremite na ovaj način rešiće sve PROBLEME

Biljni čaj od bokvice je daleko poznat lek za pluća, za ublažavanje nadražene plućne sluznice i olakšavanje kašlja i disanja

Objavljeno:

Tamno zeleni, dugi (u obliku koplja), rebrasti listovi, koji rastu u rozeti, usmereni prema gore oblikuju ovu u našim područjima jako dobro poznatu biljku bokvicu. Listovi su ti koji su primarni u korišćenju ove biljke u razne svrhe, a najbolje ih je brati u proleće/leto kada su zdravi i zeleni, najbolje između maja i juna.

Bokvica može da se koristiti u lekovite svrhe na razne načine. Poznato je da može da posluži kao "flaster" za rane jer sadrži sastojke koji ubijaju klice na ranama i služi kao dezinfekcija, smanjuju upalu i ubrzava proces isceljenja. Takođe, možete napraviti natopljeno ulje i koristiti ga na koži za ublažavanje svraba kože.

Biljni čaj od bokvice je daleko poznat lek za pluća, za ublažavanje nadražene plućne sluznice i olakšavanje kašlja i disanja – pa može biti od pomoći za ublažavanje simptoma blažih oblika astme, piše na The District Herbalist.

Bokvica
foto: Profimedia

Iako je ovo već godinama poznat lek, nedavno je sprovedeno istraživanje o uticaju ovog biljnog čaja u borbi protiv pušenja. Tačnije, istraživanje je bilo usmereno ka dokazivanju da ovaj čaj smanjuje potrebu za unos nikotina pa je odličan za one koji žele da se otarase loše navike.

Istraživanje prenosi Thieme Connect i navodi kako je glavni cilj studije bilo da ustanovi efekte Plantago majora na smanjenju želje za duvanom.

Prospektivna studija sprovedena je na nasumično odabranih 30 pacijenata koji su radili u bolnici Bakson Homeopathic Medical College and Hospital. U studiju su uključene odrasle osobe u dobi od 15 do 60 godina koje su pokazale zavinost o duvanu. U ovoj studiji slučajevi su pregledani svake dve nedelje. Ishod studije meren je promenama rezultata Fagerstrom testa.

Rezultat istraživanja donosi da je primećeno da je od 30 slučajeva, 27 (90%) slučajeva pokazalo promenu u zavinosti od duvana, dok 3 (10%) slučajeva nije pokazalo nikakvu promenu.

Za procenu ove promene zavisnosti o duvanu u obzir su uzeti rezultati Fagerstrom testa pacijenata pre i posle lečenja. Statistička analiza sprovedena je korištenjem parnog t testa. Značajnost je prihvaćena na p vrednosti < 0,05 kako bi se procenile razlike pre i nakon uzimanja leka. Početna srednja vrijednost ± SD FTND bila je 6,93 ± 1,41 koja se poboljšala na 5,33 ± 1,32 nakon lečenja. Upareni t test pokazao je da su gore navedene promene bile statistički značajne (p < 0,005) što pokazuje značajno smanjenje pacijentove zavinosti od duvana i pokazuje da Plantago major utiče na smanjenje želje za duvanom.

Ovi rezultati potvrđuju stara zapažanja stalnih homeopatskih stručnjaka u vezi s upotrebom Plantago Majora u smanjenju želje za duvanom, posebno u sadašnjem scenariju kada veliki broj korisnika divana planira ili razmišlja o prestanku pušenja.

Biljni čaj od bokvice možete napraviti na sledeći način:

Punu kašičicu lišća (svežih ili suvih), prelijte vrelom vodom i ostavite 10 minuta. Nakon što se ohladi konzumirajte 3 šoljice dnevno.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.